HTML

T L T C Bulldogság

Bulldog az egész világ és én vagyok benne a marionett bábu.

Friss topikok

Címkék

2008 (4) 2009 (1) 2010 (5) anglia (13) angol (3) angolbulldog (2) austin (2) best (1) bis (7) bitch (1) bob (21) bob. (1) bos (10) boy (5) breeder (1) brindle (2) bull (1) bulldog (34) bulldog. (1) bulldogger (1) cac (3) cacib (2) carberry (1) cc (4) celeb (1) champion (2) chris (1) cica (1) club (3) craziness (2) cruelty (1) crufts (1) csíkos (3) daphne (1) dog (6) dogshow (1) dominans (2) england (2) érdekes (1) erossino (5) euro (2) fehér (2) fenotípus (2) folding (1) gén (2) genetika (2) genotípus (1) golden (1) grifo (1) harry (1) (1) holland (1) hungary (1) iceglint (1) jazmin (1) judge (1) junior (1) kacsa (1) kan (3) kiállítás (25) kiállítás. (1) klára (1) klári (1) kölyök (2) kylie (1) leaflet (1) leg (3) lemon (1) leo (1) leoniso (4) lotty (1) love (2) luton (7) m (1) macska (1) mentés (1) mona (1) moon (1) new (1) noe (1) olasz (1) panda (1) piebald (1) puppy (4) rcc (1) recesszív (2) red (1) res (2) rescue (1) rita (1) shakira (1) show (27) show. (1) slovenia (1) special (12) statue (1) szín (1) szobor (2) szuka (2) till (1) tltc (2) to (1) towel (1) uk (1) video (1) vörös (1) westminster (2) zsargal (1) Címkefelhő

Linkblog

Az angol bulldog egy színes egyéniség

2008.09.23. 23:18 tltcbulldog

 

   Az összes háziasított élőlényt, beleértve a növényeket is, különböző színekben tenyésztjük és aszerint, hogy épp kinek melyik a kedvenc színe és a szín összeállítása, így a megitéléseink is változóak. Nem csak a kutya szakértőknek tünik fel egy egy kutya különleges vagy éppen megszokott színezete, hanem a laikusok, a kutyaszeretők is sokszor foglalkoznak a kedvencük színével, a színek elnevezésével, sőt a szín kialakulás hátterével, a színgenetikával.

Mai írásom egy áttekintő, közérthető, képekkel illusztrált "kis szín-genetika" lesz az angol bulldog fajtára nézve. 

Lássuk csak mit is ír a standard a mi esetünkben az angol bulldogoknál. 

Egyszínű vagy foltos.( egyszínű egyedeknél feketemaszk és fekete arcorri rész kívánatos) . Az egyszínű egyed csak csíkos (brindle), vörös (red) és vörös szín mindenárnyalatában, egészen fakósárgától sötétvörösen át őzbarnáig stb.(fawn, fallow etc.) fehér (white) lehet. Az angol bulldog bocitarka (pied vagy piebald) színű lehet, az összes fent említett színek fehérrel kombinált összeállításában. Minden színnek saját minőségében, tipusában letisztult és csillogóan egészségesnek kell lenni.   Májbarna- vagy hússzínű orrtükörrel (dudley) rendelkező egyedek, fekete- és fekete-cser jegyes egyedek nem megengedettek, tehát ezen egyedek a tenyésztésből kizárandó színhibával rendelkeznek.

 A standardban elsőként említett szín a csíkos. A dominans csíkos génjüknek köszönhetően ezek az egyedek mindig valamilyen csíkozott szőrzettel rendelkeznek. Az alapszin mindig a vörös szín valamelyik árnyalata. Ezen a világos alap színen fekete színű csík jól előtünik mindenkor. A csíkozottság milyenségét is a gének összjátéka határozza meg. Egy kivétel akad ez alul. Egy az őseitől extrém fehér szín gén-t örökölt egyed szőrzetén lévő kis színes foltokon alig látjuk a csíkokat, sőt teljesen fehér színű is lehet. Ez az egyed annak ellenére hogy fehér színű a dominans csíkos szín gént is hordozza. Ezeknek a első generációs utodai között néhányan csíkosak lesznek, ha nem fehérként születnek.  A következő képeken különböző csíkos egyedek láthatók, fehér színnel kombinálva.  

 További színekről a "tovább" szóra kattintva olvashatsz és nézhetsz képeket!

    A következő szín a vörös és a vörös szín minden árnyalata, ( a világos fakósárgától a vörösen át egészen az őzbarnáig). Elfogadott még cobolyszín-re emlékeztető feketés szőrszálakkal tüzdelt őzbarna szín is. Talán a legtöbb bulldog vörös színű vagy vörös-fehér tarka. Itt említeném meg, hogy úgy tünik a bézs szín vagy a bézs szó használata az angol bulldog esetében nem helyénvaló. A színgenetikai nomenklaturában a bézs színt más gén kóddal rendelkező kutyák színére használják. Itt inkább aranybézs vagy a világos- vagy szalmasárga lehetne helyesebb elnevezése azon színnek, ami bézsre emlékeztet.

A következő képeken látható kutyák feltételezhetően, a gén készlete alapján mind egytől egyig vörösnek és vörös valamilyen árnyalatának nevezhetők. 

   

   A fehér színű egyedek a kutya fajnál két féle genotipushoz tartoznak. Ez azt jelenti, hogy két egy formán fehér színű kutyának teljesen más gén kódolhatja a színét. Egyesek szerint a fehér szín színintenzitása ettől a genetikai háttértől függ. A fehér szín törtfehértől csontfehérig terjed. Sok fehér kutya valójában nem fehér kutya, csak a extrém fehér mintázatot okozó gén hatására alig látunk rajta egy két apró foltot fej, gerincoszlop és a farok mentén. Ezek a kutyák az extrém fehér mintázatot idéző génjüket tovább adja az utodainak. Enélkül a gén nélkül nem születhetne nagyon kedvelt bocitarkának (piebald, pied) nevezett szín sem, mivel ez a gén a fő irányítója az említett szín kialakulásának. A fehér színű kutyákat mutató képeimen lesznek kevés színes folttal rendelkező bocitarkák is. Ezeket a bulldogokat is fehér színűnek nevezzük a hétköznapokban.  

   Egyes fehér vagy fehérmintás bulldogok fehér szőrrel borított testfelületén megjelenik apro szabálytalan tarkázottság, amit szétszortan, szabálytalanul elhelyezkedő sötétebb színű szőrszálak okoznak. Ez a jelenség egy "T" génnek nevezett gén hatására jelentkezik. Ez nem jelenti azt, hogy a kutya tarka vagy egyéb más fajtákban honos merle vagy harlekin szín megjelenne. 

 

Az angol bulldog fajtában nálunk Europában a legkedveltebb színváltozat a bocitarka (piebald, pied), azaz fehér alapon szabálytalanul elhelyezkedő színes foltokkal tarkított egyedeket keresi a legtöbb bulldogtartó. Akkor nevezhető bocitarkának (pied) ha a kutya testének több mint 20%-át takarja a fehér színű rész. Nem jellemző az angol bulldog fajtában az írfoltosnak (bernipásztor, mantelos dog, bostonterrier) nevezett teljesen szimmetrikus mintázattal, szabályos fehér folttal rendelkező színváltozat. Az angol bulldognál a fehér foltosságot ugyan ahhoz az allélsorozathoz tartozó allélpár idézi elő, mint az írfoltosságot okozó allélpár. De a két allélpár nem egy és ugyanaz. Azt előre lehet tudni, hogy milyen színű foltokkal születhetnek a kölykök egy egy párosításból, de azt, hogy hol és mekkora foltok helyezkednek el a bundájukon, nem lehet megjósolni. A folt nagyságát, helyezkedését és az alakját is az említett extrém fehérségért felelős gén határozza meg. 

 

    Érdekesség a fekete maszkkal és a sötét arcorri résszel kapcsolatban a standard nem írja elő kizárolagosságot. Csak annyit, hogy kívánatos a jelenléte. Az angol bulldogoknál a maszk csak fekete színű lehet. A bulldogok többsége beleértve a fehéreket is fekete maszkkal rendelkeznek. Ez nem keverendő az orrtükör és a szájszél fekete pigmentációjával. A maszkosságot is egy dominans gén örökíti. Az angol bulldogoknál is előfordul maszk nélküli egyed. Ezeknek mindnek fekete az orrtükre és a szája széle. A maszkosság dominans a maszk nélküliséggel szemben.  Az alábbi képeken megtekinthetitek a különbségeket.        A fehér színű vagy a fehér fejű kutyák is maszkosak, csak a "felszínen" nem látjuk.

 

   Végül a kizáró hibaként említett fekete és fekete-cser színt már az 1900-as évek elejétől kezdve szigorúan "üldözték" az angol és az amerikai tenyésztő szervezetek. 1976-ban a fent említett szinekkel kapcsolatos intézkedéseket újból leszögezi. Nem megengedhető a tenyésztése és kizárandók a tenyésztésből azon egyedek, amelyek egy színű feketék, fekete-tarkák, fekete-cser színűek, vagy barna- és hússzínű orrtükörrel rendelkező vörösek, barnák, krémszínűek (dudley). A feketeszín a tisztavérű angol bulldog tenyészetben nem fordulhat elő. A hússzínű orrú vagy barna orrú egyedek genetikailag a fekete színnek egy higító gén által világossá változtatott variánsai. Így ezek az egyedek genetikailag fekete alapszínűnek számítanak. Végül érdekességképpen két "fekete bulldog" képet felteszem hogy a száj is tátva maradjon. :)

 

 

Elég hosszúra sikeredett, remélem nem untatlak meg kedves bloglátogató. Legközelebb nagyon rövidet fogok írni.

Kérem a kommenteket.

 

 

10 komment

Címkék: vörös fehér genetika red szín gén csíkos bulldog piebald brindle dominans recesszív

A bejegyzés trackback címe:

https://tltcbulldog.blog.hu/api/trackback/id/tr77678435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katalin 2008.10.01. 07:48:26

Nagyon tetszett az írásod az angol bulldogok színeiről és a képek is egytől egyig nagyon szépek! Ha meg lehet "jósolni" hogy egy-egy párosításból milyen színű egyedek születnek, akkor kíváncsi lennék, hogy Donnának és Celvinnek milyen bulldog baby-i lesznek majd?! :)
Azért mindíg tanulhatunk tőled bulldog ügyben! :)
Puszi: Kata

Kalmárné Vilma 2008.10.01. 09:19:34

Nagyon szépek!!!! és nagyon jó lett a bulldog oldalad!!!!! Puszilunk innen veszprémből!!!!!!!!

DD 2008.10.02. 13:34:43

Hiányolok egy színt, azt a tipikus színt amiről kapásból meg tudom mondani, hogy TLTC- bulldog :P (Bár mostanság elég nehéz, mert lassan ezerszínű lesz a kennel)
Nagyon jó lett, s megismertem egy új színt is.(csíkosoknál a fekete-fehér bully.:) )
Üdv a gyönyörűségeknek s nagy puszi a kis szerelmemnek (Huginak)

Adrienn 2008.10.06. 15:24:44

Szia Zsargal!
Nagyon büszkék vagyunk,hogy Jericho-t is feltetted a "bocik" közé!Így visszanézve is gyönyörű,nagyon szeretjük..Ha most látnád..besüt a nap egy csíkban az ablakon..Őurasága odafeküdt napozni:)!!!
Emellett a kutyus mellett nem lehet szomorúnak lenni,csupa jókedvet és mosolygást hozott az otthonunkba..
Na,de befejezem,mert elérzékenyülök..:)
Nemsokára találkozunk,megyünk,ugye,szurira.
Szép napot Neked és az összes zacsipofának!!!

tltcbulldog · http://www.kutyavari.hu/tltc 2008.10.06. 21:06:33

Drága DD!

Hugi megkapta a megérdemelt pusziját!

:) imádunk.

zs

tltcbulldog · http://www.kutyavari.hu/tltc 2008.10.06. 21:10:13


Jerichoék!

Boldog vagyok hogy színesebb és mosollyal telébb lett az életetek. Mindenhol ilyen lenne, nem lenne gond egyszálsem. Mondom hogy bulldog egy színes egyéniség, Ugye!?
Jericho a legszebb foltos ruhás boci boltos. :)

Üdv nektek!

zs

Nagy Lászlóné · http://holdvari.fw.hu 2008.10.12. 08:47:50

Kitűnő írás, kitűnő tollból.
Öröm olvasni és tanulni a színek öröklése világából.
De a bulldog nem csak ezért színes egyéniség. :-)

tltcbulldog · http://www.kutyavari.hu/tltc 2008.10.12. 08:56:40

Köszönöm a dicséretet. :) A bulldogok is biztosan boldogok a szavad hallatára. :)

Megkaptuk a kismacák képét. Álom szépek. ...és nagyon büszkék vagyunk mindenkire, rád, a kismamára, kis kutyákra na meg magunkra is. :) Azt hiszem lehetünk büszkék. :)

Zs

tltcbulldog · http://www.kutyavari.hu/tltc 2008.10.12. 09:00:56

Sziasztok CSajok Veszprémből!

Multkor nem írtam vissza a kommentedre. Bocs Vilma! De most megteszem. Igazat megvallva megijedtem a Veszprém szótól, azt hittem ez egy veszp-Rém. Utána néztem és nem AZ. Már merek írni.

Csók nektek!

zs

lara74 2012.09.02. 20:47:25

Szia Zsargal!
Nagyon büszkék vagyunk,hogy Jericho képét is feltetted a "bocik" közé!Így visszanézve is gyönyörű..nagyon szeretjük Őt!A lépcsőzés is alakul,ügyeskedik a drága!
Ha most látnád..besüt a nap egy csíkban az ablakon..Őurasága odafeküdt napozni..abba az egy csíkba..
Emellett a kutyus mellett nem lehet szomorkodni,csupa jókedvet és vidámságot hozott az otthonunkba..
Na,befejezem,mert még elérzékenyülök:)!
Nemsokára találkozunk,megyünk,ugye,szurira..
Szép napot Neked és az összes zacsipofának:)!!!

süti beállítások módosítása