HTML

T L T C Bulldogság

Bulldog az egész világ és én vagyok benne a marionett bábu.

Friss topikok

Címkék

2008 (4) 2009 (1) 2010 (5) anglia (13) angol (3) angolbulldog (2) austin (2) best (1) bis (7) bitch (1) bob (21) bob. (1) bos (10) boy (5) breeder (1) brindle (2) bull (1) bulldog (34) bulldog. (1) bulldogger (1) cac (3) cacib (2) carberry (1) cc (4) celeb (1) champion (2) chris (1) cica (1) club (3) craziness (2) cruelty (1) crufts (1) csíkos (3) daphne (1) dog (6) dogshow (1) dominans (2) england (2) érdekes (1) erossino (5) euro (2) fehér (2) fenotípus (2) folding (1) gén (2) genetika (2) genotípus (1) golden (1) grifo (1) harry (1) (1) holland (1) hungary (1) iceglint (1) jazmin (1) judge (1) junior (1) kacsa (1) kan (3) kiállítás (25) kiállítás. (1) klára (1) klári (1) kölyök (2) kylie (1) leaflet (1) leg (3) lemon (1) leo (1) leoniso (4) lotty (1) love (2) luton (7) m (1) macska (1) mentés (1) mona (1) moon (1) new (1) noe (1) olasz (1) panda (1) piebald (1) puppy (4) rcc (1) recesszív (2) red (1) res (2) rescue (1) rita (1) shakira (1) show (27) show. (1) slovenia (1) special (12) statue (1) szín (1) szobor (2) szuka (2) till (1) tltc (2) to (1) towel (1) uk (1) video (1) vörös (1) westminster (2) zsargal (1) Címkefelhő

Linkblog

Kis Genetika Kicsiknek Nagyoknak! Az első lecke: Példa Domináns és Recesszív öröklésmenet szabályszerűségéről.

2009.01.24. 13:09 tltcbulldog

Ki ne tudná, hogy a húsvéti nyúl piros tojást tojik. Akinek az életéből kimaradt a színes tojásokat szerteszét szóró pirosszemű nyufika, annak nem volt boldog gyermekkora. Ez egyszer hóootzícher.

   Szóval feslett nyúlhölgy festett tojást tojik?...Nos komolyra fordítva a szót. IGEN. Ez így van.

Nos apró gyermekkorunktól felfoghatatlan genetikai feladatok soraival látnak el minket. Ha a tudásunkat összegezve tüzetesebben megvizsgáljuk a fenti esetet, arra jövünk rá, hogy itt csak is egy végtermék előállító hibríd nyúlklonról lehet szó, mely arra hivatott, hogy húsvét táján minden bokorba tömérdek mennyiségű E16215-E298956 ételszínezővel szennyezett tojást rakjon. Így itt az utod, azaz a piros tojás, végtermék. Nem kel ki belőle se csibe, se nyúl. Megesszük a tormával, sonkával.

Na de más is van ám itt a tarsolyomban. 

Máris elsőnek a Kung-Fu Pandát említeném. A teljes családfáját nem ismerjük. Viszont az világos mindenki számára, hogy az apuka egy kacsa. Egy népes kacsa család legszorgalmasabbikja. Nokedlit főz éjjel-nappal. Panda is főzi a nokedlit mint a kacsa.

Hogy lett kacsa családnak Panda a gyermekük? Úgy, hogy a "pandaság" (pp) recesszíven öröklődő tulajdonság szemben a domináns "KACSASÁG"-gal (KK). Ezekszerint bizonyos kacsa családoknál a recesszív "pandaság" génjét hordozó heterozygota (Kp) egyedek fenotipusában teljesen egyformák mint a homozygota (KK)genotipusú kacsák. Abban az esetben ha véletlen folytán, véletlen itt a Hollywood, két heterozygota egyed utodot nemz, a Mendeli törvény szerint az utodok között 75%-ban kacsák (KK és Kp) és 25%-ban pandák (pp) születnek. :) Ez a 25% a lényege az egésznek és a Kung-Fu Panda múúúví-nak. Eddig azért nem volt tudomásunk erről a tényről mert recesszív allél gyakorisága a kacsa populációban rendkívül alacsony (úgy 1:1 000000), ezért a heterozigóta (Kp) kacsák is kevesen vannak. Így csak akkor lesz panda (pp), ha abból a kevés ivarérett heterozygota egyedből 2 azaz kettő véletlen folytán találkozik egymással és szerelembe esnek.  

Tisztán látható a képen, hogy a Pandánk fenotipusban nagyon eltér az ősétől. Mint minden recesszíven öröklődő tulajdonság, a "pandaság" is több generáción át rejtve marad a populációban és homozygota formában megjelenve mindenkit megdöbbent. Egy recesszív homozygota egyed nem csak fenotipusban, hanem a teljesítményében, képességében is különbözik/het az őseitől. Ennek ékes bizonyítékaként Pandánk a nokedli főzéssel felhagy, akaratának és a képességének köszönhetően a kung-fu mesterévé fejlődik.

De mivel szülőről és az ő utodjáról van szó, így is sokban hasonlítanak egymáshoz feno- és genotipusos különbségek ellenére. Alábbi képen egy vizuális típusú alapos szemlélő azonnal észre veszi a hasonlóságokat. Például mind kettőnek egy-egy feje van, és azt mind kettő nyakán hordja. Arról nem is beszélve, hogy a szemek teljesen egyformák és egyformán helyezkednek a fejen mind két lény esetében.

             Daddyduck                                                      Kung-Fu Panda

  Jelenlegi kutatási eredmények szerint úgy tünik, hogy ez a bizonyos recesszíven öröklödő "pandaság" a keleti azaz kínai vagy pekingi kacsáknál fordul elő, amelyek még nincsenek ropogósra sütve. Ezt a tényt az is alátámasztja, hogy a Panda csakis Kínában honos. Másutt csakis behurcolt egyedek léteznek, mint a madárinfluenza.  Apropó ... madárinfluenza... Ezekszerint a pandák is érzékenyek a bördflúúúra? :)

Két homozygota recesszív gén által létre jött panda már csak panda utodokat hozhat világra. Így az óriás pandák esetében a dominans KACSASÁG génje már nem található az allélsoron. Egyszóval a panda nem tojik semilyen színű tojást, kacsatojást főleg nem. 

Az angol bulldogoknál a domináns csíkos és csíkoshoz viszonyítva recesszív vörös szín pontosan ilyen öröklésmenetet követve jelenik meg az almokban.  

 

Ez az egész egy KACSA? :)

Igen, a Daddyduck és Kung-fu Panda esetében kacsa. De kutyáknál NEM.

 

Folytatás következik hamarosan.

Szólj hozzá!

Címkék: genetika kacsa panda gén bulldog dominans recesszív genotípus fenotípus

A bejegyzés trackback címe:

https://tltcbulldog.blog.hu/api/trackback/id/tr99899527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása