HTML

T L T C Bulldogság

Bulldog az egész világ és én vagyok benne a marionett bábu.

Friss topikok

Címkék

2008 (4) 2009 (1) 2010 (5) anglia (13) angol (3) angolbulldog (2) austin (2) best (1) bis (7) bitch (1) bob (21) bob. (1) bos (10) boy (5) breeder (1) brindle (2) bull (1) bulldog (34) bulldog. (1) bulldogger (1) cac (3) cacib (2) carberry (1) cc (4) celeb (1) champion (2) chris (1) cica (1) club (3) craziness (2) cruelty (1) crufts (1) csíkos (3) daphne (1) dog (6) dogshow (1) dominans (2) england (2) érdekes (1) erossino (5) euro (2) fehér (2) fenotípus (2) folding (1) gén (2) genetika (2) genotípus (1) golden (1) grifo (1) harry (1) (1) holland (1) hungary (1) iceglint (1) jazmin (1) judge (1) junior (1) kacsa (1) kan (3) kiállítás (25) kiállítás. (1) klára (1) klári (1) kölyök (2) kylie (1) leaflet (1) leg (3) lemon (1) leo (1) leoniso (4) lotty (1) love (2) luton (7) m (1) macska (1) mentés (1) mona (1) moon (1) new (1) noe (1) olasz (1) panda (1) piebald (1) puppy (4) rcc (1) recesszív (2) red (1) res (2) rescue (1) rita (1) shakira (1) show (27) show. (1) slovenia (1) special (12) statue (1) szín (1) szobor (2) szuka (2) till (1) tltc (2) to (1) towel (1) uk (1) video (1) vörös (1) westminster (2) zsargal (1) Címkefelhő

Linkblog

Az első bulldog Klubok, fajtagondozó egyesületek Angliában...

2010.01.27. 09:42 tltcbulldog

 Mr. Shortose és Mr. Page által 1859 június 28-29-én, Newcastle-ben, rendezett körülmények között szervezett, első kutyakiállítás után Anglia szerte (nemsokára európa szerte) elindult egy olyan jelenség és versengés, amely a kutyát egy újabb, más dimenzióba helyezte. Innentől kezdve nem csak jószágaik- és vagyonaik őrzésére, viadalokra-heccekre tenyészették-tartották őket, hanem előtérbe került a kiállítási eb tenyésztése és tartása. Máig töretlen ez a fajta kutyás-magamutogatás és Show. XIX század első felében, intenzíven iparosodó Angliában a mezőgazdaság és az állattenyésztés hanyatlással együtt a sok eb "munkanélküli"-vé vált.  A 1835-ben betiltott, a nép szegényebb rétegében míg divatos bika- és medvehecceket sem nézték jó szemmel, a szívvel-lélekkel áldott nép.  Így funkcionálisan haszontalanná vált éhes szájakra nem volt szükség többi, mely szájak ráadásul szinte kezelhetetlen, verekedős, agresszív vérebekhez tartoztak. Azoknak az ebeknek száma is rohamosan csökkent, amelyek a gulyák és a hentesek mellett keresték a napi betevőjüket.  Az 1800-as évek második felében a bulldog szinte egyedül annak köszönhette, hogy "életben maradhatott" mint fajta, hogy kiállításokra és társállatként kezdték tenyészteni és tartani korabeli bulldog-bolondok.    Immáron az "Új bulldog" csak hasonlított a hajdani terepen dolgozó őseihez. Az új bulldog új vérmérsékletével, új külsejével egy új rajongó tábort szerzett magának. (Itt nem ecsetelném, hogy milyen is egy bulldog valójában, mert ezt minden bulldogos tudja és aki nem tudja, az nem akarja megtudni. :)

 A legelső bulldog klubot, egyben a világ első fajtagondozó társulatát Mr. R.S. Rockstro hívta össze 1864-ben. Az első BRITISH BULLDOG CLUB néven ismert szerveződés első alakuló ülésére több mint 30 bulldog rajongó és tartó gyűlt össze és vezetőjeként Mr. Charles C. Stockdale-t (neves bulldog tenyésztő volt ő korában) nevezték ki. A mottójuk "Hold Fast", annyit tesz magyarul, hogy "Gyorsan Ragadj meg" vagy "Gyors Összefogás". A második értelmezése szimpatikusabb számomra, mivel tényleg egy gyors és erős összefogásnak indult a klubbá való szerveződés fajta megmentése és népszerűsítése érdekében. Nem kis sikerrel. Sajnos mind össze három évig működött. Viszont ők ez idő alatt megtették azt, ami minden kutyás számára fontos és érdekes. A fajtánk első standard leírását átvették a szerzőtől és elfogadták, melyet "Philo Kuon" standard-nek ismerjük, az írója Mr. Samuel Wickens művészi álneve után. "Philo Kuon" standard 1865-ben írodott meg és az első ilyen kutyás standard leírás Angliában.

 Bár "Philo Kuon" standard volt az első elfogadott fajta leírás, mégsem a leges legelső leírás a bulldog küllemével és jellemével kapcsolatban. 1864-ben Mr. Jacob Lamphier által összeállított "A Bulldog jellemzői és tulajdonságai" című ("proporties and points of the Bulldog) leírás volt az első, ami Philo Kuon standard megszületéséhez is sokban közrejátszott. Ezt a leírást Mr. Vero Shaw 1879-ben megelent The Illustrated Book of the Dog című művében mutatta be. De ekkor már a szerzője Mr. Jacob Lamphier, neves bulldog tenyésztő és bulldogértő, 13. éve "alulról szagolta az ibolyát".

1874-ben a második Bulldog Klub összeállt néhány taggal. Csak néhány hónapig tudott talpon maradni.

Ezt követő klub a Bulldog Club in England néven 1875 április 13-án Londoni Blue Post Inn-ben alakult meg. Máig aktivan működő klubot 1879-ben egyesített fajtagondozó klubként elismerték és azóta világszerte úgy tekintenek rá a követői, mint anyaklubjukra. Hivatalosan elfogadott és általánosan használt nevén The Bulldog Club Incorporated immáron 135 éve, a világ legrégebb óta működő fajtagondozó klubjaként, egy trendet és irányvonalat képvisel minden bulldogos előtt. Megalakulása óta csak öt centet emelkedett az éves tagdija. Kezdeti 1, azaz egy font helyett most 1.05, azaz egy font öt centet kell befizetni annak aki tagság sorába akar beférközni.( Bizton állíthatom hogy, így van. Minden évben befizetem én is, máris hosszabbodik a tagságim) Az új The Bulldog Club Inc.-nek és már kialakult kellemes természetének köszönhetően korábban soha nem látott kariert kezdett futni a bulldog mint show kutya és mint családi kedvenc.                         1875 május 27-én Philo Kuon standard-ot megjelentették a klub újságban, mint követendő leírást. Az új klub nem sokkal megalakulásuk után, 1875-ben megszervezték az első Bulldog Club kiállításukat az egyik tagtársuk Sir. Tom Turnham Blue Post Pub nevű kocsmájában, alig sikerrel. Mondák szerint csak 15 kutya volt ezen a kiállításon. A kis helyiségben, kocsma székei között szinte el voltak bújva az ebencek.

A következő évben 1876 június 14-15 között rendezett kiállítás óriási sikerrel kecsegtetett és nagy löketet adott a szervezőknek és a klub aktivistáinak. A kiállítást Londoni Alexandr Palotában (Alexandra Palace of London) tartották kb. 50 bulldogos 75 benevezett bulldogjával. A 12.dik Hamilton Hercege volt a rendezvény védnőke, aki ő maga is szerette a bulldogokat. ( William Douglas Hamilton, 12th Duke of Hamilton) A kutyákat 5 különböző osztályban bírálták le két napon át. A kiállítás abszolut győztese Mr. Turton Crib nevű kutyája lett, aki akkortájt tarolt a ringekben és Philo Kuon standard élő másolataként tartották. A tenyésztője Mr. Jacob Lamphier. Turton Crib-je-ként ismert közel 29 kg-os, csíkos-fehér champion kan, az első angol champion Mr. Jacob Lamphier King Dick kölyke volt. Mind két kutya az új angol bulldog típus kialakításában óriási szerepet játszottak. Crib ő idejében a fajta szerelmesei és kritikusai szerint is etalonnak számított.

The Bulldog Club Incorporated első BOB cím győztese Turton's Crib-je és a legutóbbi 2009 Championship Show BOB cím győztese Ch. Blackhope Brando és 2009 BOY BOB győztese Ch Iceglint I'm Harry.

...a festményen Crib és Rose látható

 

 

The Bulldog Club Incorporated évente két, közel 200 oldalas kiadványt ad ki "The Bulldog" címen a félévi beszámolókkal, kiállítási eredményekkel, hirdetésekkel. Legutóbbi kiadvány cím lapján Ch Blackhope Brando látható, mivel ő volt 2009 Championship Show BOB cím nyertese.

 

 

Felteszem egy üdvözlő részt a közel 200 oldalnyi anyagból az anyaklub újságából. A legfrissebb kiadás érdekessége Kennel Club által 2009.10.01-én módosítva elfogadott új angolbulldog standard található benne. Ezidáig legnagyobb változást hozó és legtöbb ponton eltérő standard módosítás jelent meg a fajtánk történetében először. A változás joggal-jogtalanul kritizált bulldogok egészségi állapotát hivatott javítani. 

 

 

 

 A jelenlegi elnőke Mr. Chris Carberry Magyarországon többizben is járt. Korábban a klub kiállításunkon bírált és legutóbb az 2008 Eurodog Show-val egy időben lezajlott I. Bulldog Special World Show-n beugró bíróként bírálta a szukákat.  

 

 

 

lent Mr. Chris Carberry (UK. Berrybrook kennel) President of The Bulldog Club Incorporated

2006. NKSZ Klub Show & Bulldog Special Club CAC. BOB Erossino of To Love Till Craziness pictured at 11 month old. Breeder and proud owner is me:)

                                                       Thank you for your judging Mr. Carberry!

Szólj hozzá!

Címkék: club show cac special bulldog

A bejegyzés trackback címe:

https://tltcbulldog.blog.hu/api/trackback/id/tr621705858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása