HTML

T L T C Bulldogság

Bulldog az egész világ és én vagyok benne a marionett bábu.

Friss topikok

Címkék

2008 (4) 2009 (1) 2010 (5) anglia (13) angol (3) angolbulldog (2) austin (2) best (1) bis (7) bitch (1) bob (21) bob. (1) bos (10) boy (5) breeder (1) brindle (2) bull (1) bulldog (34) bulldog. (1) bulldogger (1) cac (3) cacib (2) carberry (1) cc (4) celeb (1) champion (2) chris (1) cica (1) club (3) craziness (2) cruelty (1) crufts (1) csíkos (3) daphne (1) dog (6) dogshow (1) dominans (2) england (2) érdekes (1) erossino (5) euro (2) fehér (2) fenotípus (2) folding (1) gén (2) genetika (2) genotípus (1) golden (1) grifo (1) harry (1) (1) holland (1) hungary (1) iceglint (1) jazmin (1) judge (1) junior (1) kacsa (1) kan (3) kiállítás (25) kiállítás. (1) klára (1) klári (1) kölyök (2) kylie (1) leaflet (1) leg (3) lemon (1) leo (1) leoniso (4) lotty (1) love (2) luton (7) m (1) macska (1) mentés (1) mona (1) moon (1) new (1) noe (1) olasz (1) panda (1) piebald (1) puppy (4) rcc (1) recesszív (2) red (1) res (2) rescue (1) rita (1) shakira (1) show (27) show. (1) slovenia (1) special (12) statue (1) szín (1) szobor (2) szuka (2) till (1) tltc (2) to (1) towel (1) uk (1) video (1) vörös (1) westminster (2) zsargal (1) Címkefelhő

Linkblog

Westminster Dog Show érdekességei

2010.02.18. 20:44 tltcbulldog

Westminster Dog Show maga nemében egyedül álló és egyetlen. Unicumnak számít yankee földön, unicumnak számít nálunk.    Az idei, 134. Annual Dog Show BIS címet egy "Sadie" névre hallagató skót terrier szerezte meg. Itt Westminster Dog Show-n mindig történik olyan, amitől csak ámulhatunk és bámulhatunk. Minden évben van olyan, ami a "legek"-eim közé kerülhetne. Például 2009-ben BIS címet egy 10 éves 2 hónapos és 10 napos, veterán korú Sussex spániel nyerte meg. Évente csak 2500 kutya kap lehetőséget a nagy megmérettetésre. Mai, kellően digitalízálodott világunkban ez a 2500 invitálás mind össze két óra alatt "elkel". Azok a fajták egyáltalán "nem is rúghatnak labdába" New York-i Madison Square Garden-on, amelyikből keveset állítanak ki Amerikában. Mivel nem tudnak év közben annyi eredményt összegyűjteni, amennyi szükségeltetik a részvételi meghíváshoz.

  Az idei év érdekessége számomra mindenesetre, a kutya világ királyának számító komondor fajta képviselői, vagyis őket felvezető, "valamikoron, vélhetően magyar származású" Joseph and Marlene Horvath. Horváthék saját tenyésztésű, az amerikai Champion címmel rendelkező kutyái BOS és Award of Merit címeket értek el 134. Westminster Dog Show-n. A handlerek autentikus rúciját látva meglepődök és mosolygok, akárhányszor elindítom a videót. :) Érdemes megnézni, ha időtök engedi. A fiatalok valószínűleg vegyes házasságból valók. :) :) Mondjuk...Az apjuk magyar származású. Innen a komondor szeretet. Az anyjuk meg skót. Onnan a szoknya meg a harisnya. Oszt "egyet fizetsz-kettőt kapsz" akcióban, a skót férfi szoknyákat megkaphatták egy árában. :) :)

 

... egy igazi férfi mindig zord

... egy igazi férfi szoknyát hord

Nos. Most következzen a Westminster Dog Show bulldogos érdekességei:

A leges legelső Show-t ( The First Annual New York Banch Show és később Westminster Club Dog Show) 1877 május 8-10 között tartották New York Gilmore's Garden-ben. Az első show-n 10 bulldogot mutattak be. Az osztályszámuk 32 és startszámuk 725-734 volt. Az első show-k nem csak kiállítások, hanem kutyabörzék is voltak egyben, és így ez az első Westminster Dog Show is ezzel a céllal indult útjára. A lenti táblázatban 1877-ben bemutatott kutyák adatai találhatók a show katalogus szerint.

sor Név, kor & szín szülők eladási ár tulajdonos
725  SAMBO, 7 éves & tigriscsíkos Crab & Polly 100$ F.M David, Kanada
726 DUKE, 1,5 éves & bézs-fehér imp. from Duke of Hamilton's kennel 250$

D. Townsend, New York

727 Lillie, 2 éves & barna-fehér  ( 2 hónapos kölykei vannak) nem elado F. T. L. Lane, New York
728 DUKE, 7 éves &  fehér       - 1000$ Mr. Matthews, New York
729 CRIB, 3 éves, csíkos-fehér       - 100$ J. Mortimer, New York
730 CHARLEY BACCHUS, 1 év 9 hónapos & fekete  apa: TOM ,Oroszország győztese cím tulajdonosa 200$ A Van Cortland, New York
731 Boxer, 6 éves & fehér-csíkos folttal import szukától és import kantól nem eladó J.B. Miller, New York
732 SPOT, 2 éves & fehér-csíkos folttal import szukától és import kantól nem eladó J.B. Miller, New York
733 ROSABELLE, 4,5 éves & csíkos Blondie és Nettle, a Vero Shaw Champion Sixpence édes testvére 75$ George Raper, Anglia

734

ROSABERY, 4 éves & csíkos Turton Champion Crib nevű kanjától és Mr. Lamphier Meg nevű szukájától, aki Old King Dick lánya. 95$ George Raper, Anglia

 

A korai kiállítás-börzén ott kellett hagyni kutyákat a helyszínen, éjszakára is. A nevezési díj (1878-ban 2$ volt a nevezési díj) magába foglalta az elhelyezés mellé a gondozást és az etetést is a kiállítás idejére. 

Az eddig lezajlott 134 Westminster Club Annual Dog Show-ja alatt mind összesen kétszer nyerte meg a legfényesebb címet, BIS-t angol bulldog. Az elsőt 1913-ban CH. Strathtay Prince Albert (tulajdonosa. Alex H. Stewart) nyerte meg. The New York Times 1913 február 22-i kiadása a következőket írja... A Kennel Club Legmagasabb Elismerését nyerte el Strathtay Prince Albert, az angol bulldog, e fajta első képviselőjeként. A Westminster Club 37 éves pálya futasa alatt nem volt példa arra, hogy bulldog nyert ilyen magas címet. Strathtay Prince Albert a fajtája legkiválóbb képviselőjeként, egyértelmű győzelmet aratott hasonlóan nagyon magas minőségben tenyésztett telivér kutyák között. ... A show végkifejletében a bírók szembesültek két foxhounddal, angol- és amerikai típusú bulldoggal, Manchester terrierrel, drót szőrű foxterrierrel, Airedale- és írterrierrel, Bedlington terrierrel, Bobtaillal, Dobermann pincserrel, Chow-chow-val és cocker spániellel. A bírók hosszú ideig tüzetesen nézték a kutyákat és ez után rövid ideig összedugták a fejüket. És győztesként Strathtay Prince Albertet, az angol bulldogot hozták ki, erre a terrier rajongók szinte ájultan roskodtak össze magukba, a nagy meglepetéstől. ( később a cikket teljes terjedelemben is felteszem, ha lesz időm )

A második olyan BIS cím, mely a bulldog fajtát érinti, 1955-ben került kiosztásra a Westminster Dog Show-n. A BIS cím nyertese Ch. Kippax Fearnought ( tulajdonos: John A. Saylor)

1955 óta nem sikerült BIS címet nyerni egyetlen bulldognak sem a Westminster Dog Show-n.

 Mind két BIS győztes bulldog amerikába behozott, import kutya volt.

 Westminster Dog Show-n 1907-ben vezették be először a BIS programmot és azóta ez az esemény a kiállítás fénypontja. (kivéve 1923-t) Minden évben megtartják, még a háborus korszakokban is. Az első - és a második Világ háboru idejében a Show bevételével az amerikai Vöröskereszt-et támogatták. 1924-től vezették be a fajtacsoportonkénti versengést a fő BIS programm keretein belül és így a fináléban csak a fajtacsoport győztesek vonulhatnak be a "vörös szőnyegre".

 A hosszura megnyúlt írómányom végére gyorsan ide biggyesztem az idei év bulldog eredményét a Westminster Dog Show-ról, ami 2010.02.15-én zajlott le. BOB címet a tavalyi fajta győztes szuka Ch. Kepley's Showbiz Razzle Dazzle kapta meg idén is. Ő a fajtacsoport versenyén (Non-sporting group) kiválóan szerepelve BOG III helyezést ért el. A BOS cím bírtokosa Ch. Millcoats Bach, 4 éves vörös-tarka kan. A külön dijakat Ch. Charley's Lovabull Lobo és Ch. Bullwrinkle Casanova Bentley vihették haza.

 A Westminster Kennel Club honlapján megtekinthetők az amerikai champion címmel bíró, a 134. Annual Show-ra meghívással érkezett bulldogok, bírálatuk közben.

Bulldog az AKC és a Westminster Kennel Club adatai szerint 2010-ben megtartott 134. Annual Dog Show-ig kétszer BIS., kilencszer BOG I., tizennégyszer BOG II., nyolcszor BOG III. és tízszer BOG IV. címet nyert. A legutóbbi éppen az idei év BOB Ch. Kepley's Showbiz Razzle Dazzle, a vörös bocitarka szuka, aki a fajtacsoportban harmadik helyezést ért el.         

Nem Grammy és nem Oscar, de bulldogos körökben említésre méltó sikerek ezek.

 

Szólj hozzá!

Címkék: bob bis show bulldog leg bos westminster

A bejegyzés trackback címe:

https://tltcbulldog.blog.hu/api/trackback/id/tr91771576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása