HTML

T L T C Bulldogság

Bulldog az egész világ és én vagyok benne a marionett bábu.

Friss topikok

Címkék

2008 (4) 2009 (1) 2010 (5) anglia (13) angol (3) angolbulldog (2) austin (2) best (1) bis (7) bitch (1) bob (21) bob. (1) bos (10) boy (5) breeder (1) brindle (2) bull (1) bulldog (34) bulldog. (1) bulldogger (1) cac (3) cacib (2) carberry (1) cc (4) celeb (1) champion (2) chris (1) cica (1) club (3) craziness (2) cruelty (1) crufts (1) csíkos (3) daphne (1) dog (6) dogshow (1) dominans (2) england (2) érdekes (1) erossino (5) euro (2) fehér (2) fenotípus (2) folding (1) gén (2) genetika (2) genotípus (1) golden (1) grifo (1) harry (1) (1) holland (1) hungary (1) iceglint (1) jazmin (1) judge (1) junior (1) kacsa (1) kan (3) kiállítás (25) kiállítás. (1) klára (1) klári (1) kölyök (2) kylie (1) leaflet (1) leg (3) lemon (1) leo (1) leoniso (4) lotty (1) love (2) luton (7) m (1) macska (1) mentés (1) mona (1) moon (1) new (1) noe (1) olasz (1) panda (1) piebald (1) puppy (4) rcc (1) recesszív (2) red (1) res (2) rescue (1) rita (1) shakira (1) show (27) show. (1) slovenia (1) special (12) statue (1) szín (1) szobor (2) szuka (2) till (1) tltc (2) to (1) towel (1) uk (1) video (1) vörös (1) westminster (2) zsargal (1) Címkefelhő

Linkblog

British Bulldog Paphs, Bulldog Orchids. & my fav orchids

2010.03.27. 10:25 tltcbulldog

 

   NEM TELJESEN FRISS A DOLOG, DE LEGALÁBB RÉGI. 5-6 éve elkezdtem orchideákat is nevelgetni...

Az orchideákat évszázadok óta nemesítik és alakítják át a szobanövényként is funkciónáló élőlényként. Az orchidea félék szinte mindenütt fordul elő a föld kerekségén. Itthon is. pl.: A kosborok és a bangók. lenti képeken

  

  Aki kicsit is jártas "a szoba kertészkedés"-ben biztosan tisztában van azzal, hogy utóbbi években elárasztott minket mindennemű orchideamix és a hasonszőrű egzotikus virágzattal bíró zöldségtömeg. Bárhol kapsz phalenopsis-t, catlea-t, cymbidium-t, paphiopedilum-ot, dendrobium-ot és így tovább. Ezer számra kitenyésztett hybridek között nem is tudunk kiigazodni. De van köztük egy szépséges, melyet szeretném bemutatni a bulldog őrülteknek. Úgy hívják, hogy BRITISH BULLDOG PAPHS vagy BULLDOG PAPHS. Ez egy paphiopedilum orchidea. Néha Bulldog Lady's Slipper Orchid-nak is hívják. Lady's Slipper a paphiopedilumok egyik variánsa Winston Churchill Paphs. Ennek a keresztezésével tenyészették ki 1979-ben, a híres paphs nemesítő, Ronnie Ratcliffe a bulldogot, mármint ezt az orchideát. (Erről jut eszembe. Egyszer beadtam tudatlannak, hogy az angol bulldogot úgy lehet kitenyészteni, hogy egy kisebb testű kutyát egy csüngő hasú malaccal keresztezzük és máris bulldog kölykök születnek. Be is vette. :)

A lenti képen látható "Bulldog" Lady's Slipper lett az egyik legelőkelőbb Winston Churchill-Hybrid.

A paphiopedilumok 1800-as évektől erőteljesen divatba jöttek és számtalan hybridet tenyészettek ki a paph's fan-ok.

Bulldog Lagy's Slipper mindenféle sallangoktól, tincsektől mentes, kerekded, szín pompás, pettyes virággal bíró orchidea, mely enyhén hűvösebb, szórt fényes helyet jobban kedveli. A virágszáranként egy virág nyílik és hetekig dísziti a lelkedet is. A virágjának papucska alakjáról könnyedén tudod azonosítani őket a kertészetekben (innen az angolszász neve is). A multik-megák polcain nem nagyon látsz ebből a fajból. Kényesebbek annál, hogy a Madaras Teszkóban kemény csapviztől  kicserepedett tálkában ücsörögjön és a folyton tülekedő, taperoló tömeget elviseljen.

A fent említett szupermarketekben kapható orchideák legtöbbje Phalenopsis-ok. Ők szinte teljesen igénytelen növények. Ha nem csapvizzel csapod agyon, sokáig él és sokáig virágzik. Szinte unalmassá válik egy olyan virág, ami akár hat hónapon át ontja a virágjait és alig kell törődni vele. Nos, ezek a phalenopsis orchideák pont ilyenek. Folyton virágzó, unalmas szobanövények. De azért eléggé meg lehet szeretni a szépségüket, különlegességüket. Idecsődítek néhány képet az otthoniakról. Lásd, nézd és érezd jól magad! (Lenti képeken a saját orchideáim szerepelnek. és itt találtok egy kis tanácsot, hogyan mentsd meg az ajándékba kapott orchideádat biztos haláltól.)

Elsőnek Cymbidiumok, ők a kedvenceim.

 

 oszt sorakozzanak a többiek...  

Phalenopsis-ok

 

 Dendrobium-ok

 

Zygopetalum-ok

Tovább is van, mutassam még? Na nem. Nem untatlak benneteket.

Külön örülök aféle dicséretnek is, ami úgy hangzik, hogy "jaj de gyönyörű ez. Művirááág?" vagy "de győnyőrű, annyira szépek, mintha művirág lenne". :)

     Sokáig nem posztoltam. Elnézést kérek azoktól, akik naponta benéztek hűségesen. Szakítok időt a blogomra mostantól.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tltcbulldog.blog.hu/api/trackback/id/tr781872364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása